Składniki:

  • Świeżo zaparzona kawa Jacobs
  • Konfitura dyniowa
  • Na 1 słoik 250 ml:
  • 0,5 kg dyni
  • pół pomarańczy
  • ćwiartka cytryny
  • szczypta tartego
  • kardamonu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Dokładnie umyj pomarańcze. Do głębokiej patelni wsyp cukier i wlej odrobinę wody. Na małym ogniu rozpuść odrobinę cukier, dodaj dynię, sok z połowy pomarańczy i startą z niej skórkę, a następnie sok z ćwiartki cytryny. Całość przypraw kardamonem i imbirem i duś pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec zdejmij pokrywkę i smaż tak długo, aż konfitura zgęstnieje. Gotową konfiturę przełóż do słoików. Dokładnie zakręć słoiki.

Konfiturę podawaj w małym naczynku lub na talerzyku, jako dodatek do kawy.

Czas wykonania: 60 min

Anuluj odpowiedź